Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

Posted on

Meskipun Spider-Man 3 bukanlah sebuah filem yang digemari penulis, tetapi kehadiran Venom dalam filem itu sekurang-kurangnya meninggalkan impak dan memberikan satu rasa yang gerun untuk membuktikan Venom bukan sembarangan makhluk.

Malangnya, perkara itu tidak berlaku kerana watak Venom di tangan Hardy seolah-olah lari daripada acuan asalnya yang ganas, tidak berperi kemanusiaan dan makhluk yang amat ditakuti.

Kebarangkalian perkara itu berlaku adalah disebabkan Venom merupakan filem pertama dalam francais filem yang mahu dibangunkan oleh Sony selaku pemegang hak cipta kepada watak Spider-Man dan watak-watak yang berada dalam dunia adiwira itu.

Salah satu babak filem Venom yang kini sedang ditayangkan di pawagam tempatan.

Kendatipun begitu, itu tidak boleh dijadikan sebagai alasan kerana apabila mahu mencipta sebuah francais filem baharu, filem pertama seharusnya kukuh dari segenap aspek untuk meneruskan legasi kepada filem-filem selepas itu.

Dalam erti kata lain, Venom ibarat seperti pembuka selera sebelum filem sekuel seterusnya menyusul tetapi hidangan itu hanya sekadar untuk mengalas perut semata-mata.

Sebagai pelakon berkaliber dengan watak-watak yang mencabar dirinya sebelum ini, Hardy tidak gagal secara total dalam menterjemahkan Venom ke layar perak kerana beliau memiliki pesonanya yang tersendiri sebagai Eddie Brock dan Venom.

Akan tetapi, seperti penulis katakan di atas, ia pasti ada hubung kait dengan strategi pihak penerbit yang mahu terus mengembangkan watak berkenaan selepas ini.
Dari sudut penceritaannya juga bermasalah kerana ceritanya bergerak secara mendatar tanpa mempunyai momentum yang diperlukan untuk filem seperti Venom.

Perjalanan Venom tidak ada naik turunnya yang boleh membuatkan penonton teruja dan sekali gus menjadikan Venom sebagai adiwira kesayangan mereka (walaupun ia adalah watak antagonis).

Lantaran itu, tona filem ini tidak tercipta dengan baik dan kabur tentang hala tujunya sama ada mahu menjadikan Venom sebagai adiwira ataupun sebaliknya. Ia tidak memiliki asas yang kukuh dan jitu lalu membuatkan penonton berfikir apakah sebenarnya yang mahu ditonjolkan oleh Venom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *