Bisa ‘Venom’ kurang menyengat

Posted on


Pengarah filem Venom, Ruben Fleischer (kiri) bersama barisan pelakon utama filem Venom iaitu (dari kanan) Reid Scott, Tom Hardy, Riz Ahmed, Michelle Williams dan Jenny Slate pada tayangan perdana di Amerika Syarikat, baru-baru ini.

Meskipun penulis sukakan bagaimana watak She-Venom atau Anne Weying yang dilakonkan oleh bekas calon Oscar, Michelle Williams diperkenalkan tetapi itu adalah satu langkah yang kurang bijak kerana kemunculannya dilihat sebagai satu kesilapan dan cuba untuk mencuri tumpuan daripada Venom.

Seharusnya watak berkenaan disimpan untuk filem sekuel dan lebih memfokuskan kepada Venom itu sendiri.

Mungkin ada yang akan gembira apabila nama Malaysia menjadi sebutan dan menjadi sebahagian daripada penceritaan (walaupun lokasi penggambaran bukan di negara ini), tetapi perkara itu belum cukup membanggakan.

Penulis percaya bahawa walaupun Venom mendapat kritikan yang kurang memberangsangkan tetapi dengan rekod kutipan pembukaannya sebanyak AS$80.3 (RM333.13 juta) di Amerika Syarikat minggu lalu membuktikan bahawa Venom akan tetapi memiliki susulannya (adegan pasca kredit membuktikannya).

Itu sudah termaktub kerana Sony sendiri sudah merangka perancangan mahu mencipta alam semesta adiwira baharu menerusi Spider-Man selepas kejayaan Spider-Man: Homecoming (2017) dan perjanjian baharu yang termeterai antara studio terkemuka itu dan Marvel Studios.

***Penulis merupakan pemenang Anugerah Kewartawanan Kritikan Filem, Anugerah Kewartawanan Industri Filem Malaysia 2017 dan bekas seorang bekas wartawan hiburan. Penulis juga adalah graduan Sarjana Komunikasi (Pengajian Skrin), Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang. Ulasan ini ditulis berdasarkan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi sesiapa.

Sumber: mstar